Melnās kafijas vakarā godinās Brīvības cīņās kritušos Kara skolas kadetus

26.11.2015
Pasākumi
Informāciju sagatavoja
NAA

Pirmdien, 30. novembrī, Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā (turpmāk – NAA) notiks tradicionālais Melnās kafijas vakars, kurā tiks pieminēti varonīgie Latvijas Kara skolas kadeti, kuri krita Brīvības cīņu kaujās 1919. gada novembrī.

Melnās kafijas vakara tradīcijas aizsākums meklējams pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, kad tika atvērta Latvijas Kara skola. Šī tradīcija tika atjaunota 1993. gadā, un tajā piedalās valsts augstākās amatpersonas un goda viesi.

Šogad piemiņas pasākumā piedalīsies aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, NAA personāls un kadeti, kā arī Latviešu virsnieku apvienības pārstāvji un Latvijas Ģenerāļu kluba biedri. No tālās Daugavpils ieradīsies arī viesi - Daugavpils krievu vidusskolas - liceja audzēkņi, kuri šo godpilno uzaicinājumu nopelnīja, uzvarot Latvijas Ģenerāļu kluba organizētajā konkursā “Latviešu karavīrs laikmetu griežos”.

Godinot 1919. gada notikumus, vakara jundā izsauks 14 kritušo kadetu vārdus un pie viņu fotogrāfijām aizdegs lāpas. Pēc vakara jundas notiks Latvijas armijas ģenerāļa, Lāčplēša ordeņa kavaliera Mārtiņa Hartmaņa Goda zobena pasniegšanas ceremonija labākajam Latvijas Nacionālo aizsardzības akadēmiju absolvējušajam kadetam. Šī tradīcija tika iedibināta 2008. gadā pēc ģenerāļa Mārtiņa Hartmaņa meitas Astrīdes Ivaskas (1926. - 2015.) iniciatīvas, kura arī turpināja atbalstīt šo tradīciju un ik gadus piedalījās Melnās kafijas vakarā.

Pēc vakara jundas NAA kadeti un viesi dosies uz Tradīciju zāli, lai baudītu tādu pašu cienastu, kādu ēda jaunie Latvijas kadeti, atgriežoties no kaujām. Miežu kafija, rupjmaize un ievārījums – vienīgais, kas pārgurušajiem kadetiem bija pieejams vakariņās, kurās viņi pieminēja savus kritušos biedrus. Šī maltīte šodien kalpo kā tilts, kas savieno tagadni ar pagātni.

Šogad Melnās kafijas vakarā galdā tiks likta „Lāču” ceptuves īstā rudzu maize, kuras cepšanā tiek ievērotas rupjmaizes vēsturiskās tradīcijas - to cep īstā, ar malku kurinātā krāsnī un, gluži kā pirms simts gadiem, tās receptē ir tikai īsti rudzu pilngraudu milti un dabīgais ieraugs.

 

Vairāk par Melnās kafijas vakara tradīciju:

Melnas kafija vakars.